Energieverbruik van een Quooker?

1f47a2b3a6081faab6e51c95d5176d41@2x

De laatste jaren kom je ze steeds meer tegen, kranen die direct kokend heet water leveren. De bekendste is de Quooker, die erg handig is als je gelijk een glas thee wilt hebben en niet wilt wachten tot het water kookt. Maar hoe zit het met het energieverbruik van de Quooker? Welke methode is uiteindelijk energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker?

Het water wordt continu verwarmd

Een Quooker lijkt op een gewone kraan, maar heeft een reservoir met warm water van een aantal liter. Hierin wordt het leidingwater in ca. 15 minuten aan de kook gebracht. Vervolgens wordt dit water continu op een temperatuur van 110 graden gehouden. Om het reservoir constant te verwarmen, verbruikt de Quooker constant energie. Hierdoor kun je altijd kokend water uit de kraan halen.

Tip: isoleer het reservoir, zodat de Quooker minder snel afkoelt. Zo verbruikt het product minder energie indien deze in de stand-by modus staat.

Stroomverbruik van een Quooker per jaar

Het verbruik van Quooker in kWh komt volgens Quooker zelf zo’n 511 kWh per jaar. Hierbij houden ze rekening met een gezin bestaande uit 3 personen. Je kunt dit energieverbruik vergelijken met een gemiddeld tot groot televisiescherm. Daardoor is de Quooker toch stiekem een echte stroomvreter. De energiekosten zijn afhankelijk van de stroomprijzen, maar houd rekening met zo’n. € 125,- per jaar. Dit zijn de kosten om het water te verwarmen en warm te houden.

Energieverbruik Quooker vs. waterkoker

Eigenlijk is een waterkoker zuiniger dan een kokendwaterkraan. Dit komt omdat een waterkoker slechts een paar keer per week wordt aangezet en een Quooker het hele jaar aan staat. We hebben alle voor- en nadelen van de Quooker vs. de waterkoker van nu op een rijtje gezet.

Quooker zorgt voor minder verspilling water

Voor wie veel kokend water nodig heeft, is de Quooker voordeliger. Om het water in een waterkoker telkens op te warmen, verbruikt de waterkoker veel energie. Daarbij wordt ook een groot deel verdampt door de warmte. Dit opwarmen doet de Quooker minder vaak, omdat het water in het reservoir constant warm blijft en bij een Quooker pak je de waterhoeveelheid die je nodig hebt.

Tip: zet de Quooker uit indien je een paar dagen op vakantie gaat. Zo verspil je geen energie.

misschien ook interessant