Wat moet ik weten over afzuigkappen?

d4bc2064d6fe2f28325fbfc6c818d895

Een afzuigkap, ze zijn er in verschillende formaten en vormen. Maar wat weet je eigenlijk over de afzuigkap en haar functies?

Graag vertellen wij je over de mogelijkheden van een afzuigkap zodat je makkelijker een keuze kunt maken in de toekomst voor het systeem dat bij je past.

Wat doet een afzuigkap?

In bijna alle keukens zit een afzuigkap die nare luchtjes en opstijgend vocht op te vangen. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je niet de hele avond in etenslucht wilt zitten. Maar wist je ook dat er twee verschillende manieren zijn van afzuiging? Een afzuigkap is in de meeste gevallen aangesloten om de lucht naar buiten te brengen. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van een filter de lucht weer terug te laten circuleren naar de keuken, deze manier in minder efficiënt. Alleen is er dan geen afvoer naar buiten nodig, dit voorkomt onnodig warmteverlies.

Formaten afzuigkappen

Afzuigkappen zijn er in verschillende formaten die ieder hun eigen capaciteit hebben. Hoe hoger de capaciteit, hoe beter en sneller de luchtjes worden afgevoerd. Op basis van een berekening weten welke capaciteit aansluit op jouw keuken. Zo heb je altijd de juiste afzuiging tot je beschikking.

Soorten afzuigkappen

Tegenwoordig zijn er allemaal verschillende afzuigkappen. Wij installeren nu vooral de veldafzuiging. Dit is een systeem dat geïntegreerd is in de kookplaat. Op deze manier worden luchtjes veel sneller en effectiever opgezogen. Daarnaast maakt deze manier van afzuiging minder geluid, omdat het systeem niet op oor-hoogte hangt. Hierin zijn ook verschillende opties beschikbaar qua design en capaciteit. De nieuwste variant van de veldafzuiging is de downdraft-afzuiging. Deze wordt gemonteerd achter de inductie kookplaat. Bij activatie zal het systeem uit het werkblad omhoog komen om vervolgens nare luchtjes op te zuigen. Nadat het systeem is uitgeschakeld, zal de downdraft-afzuiging weer in het werkblad verdwijnen.

De afzuigkap kunnen wij ook voor je inbouwen. Hetzij in één van de keukenkastjes of wij zorgen dat je afzuigkap aansluit bij de keuken, zodat deze regelbaar is vanuit het design. Dit is de welbekende inbouw afzuigkap, die onderdeel maakt van de keuken. De afzuigkap moet wel groter/breder zijn dan het fornuis of de inductiekookplaat.
Het is ook mogelijk om een afzuigkap in het plafond te monteren. Het voordeel hiervan is dat de afzuigkap zich niet op ooghoogte bevindt. Ideaal als je een keukeneiland wenst. Door het hoogteverschil adviseren wij altijd wel een hogere capaciteit aan te schaffen. Boven een keukeneiland kunnen wij ook een afzuigkap monteren die ook fungeert als eyecatcher en aansluit op het design van de keuken. Ga hierbij bijvoorbeeld voor een vierkante compacte of juist een rechthoekig model. Deze modellen zijn vaak voorzien van verlichting en zijn ideaal om bijvoorbeeld kruiden op te plaatsen.

misschien ook interessant

Energieverbruik van een Quooker?

De laatste jaren kom je ze steeds meer tegen, kranen die direct kokend heet water leveren. De bekendste is de Quooker, die erg handig is als je gelijk een glas thee wilt hebben en niet wilt wachten tot het water kookt. Maar hoe zit het met het energieverbruik van de Quooker? Welke methode is uiteindelijk energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker?